Zonnepanelen Kopen – Veelgestelde Vragen

In het kader van verduurzamen, kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om zonnepanelen aan te schaffen. Wij begrijpen dat maar al te goed. Het rendement is immers zeer interessant, zeker met de huidige stijging in energieprijzen. Want wie wil er nu niet honderden euro’s per jaar besparen op zijn energierekening? Daar heeft u ongetwijfeld ook wel oren naar.

Echter bestaat er onder huiseigenaren soms nog wat verwarring met betrekking tot de zonnepanelen. Vaak is men nog niet volledig op de hoogte van alle mogelijkheden, en zodoende zitten veel consumenten met vragen. Zonnepanelen kopen dient u uiteraard pas te doen wanneer al uw vragen omtrent het product zijn beantwoord. Dit is precies wat we in het onderstaande artikel zullen gaan doen. We bespreken enkele veelgestelde vragen met betrekking tot de plaatsing van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een fantastische manier om iedere woning te verduurzamen. Toch twijfelen veel huiseigenaren over de aanschaf van dit product. Want hoe gaat het precies in zijn werk, ben ik wel goedkoper uit en wat zijn nu precies de beste zonnepanelen? Deze vragen en meer leggen wij graag onder een vergrootglas. Laten we dus eens gaan kijken naar enkele veelgestelde vragen over de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen.

1.    Hoe snel worden zonnepanelen terugverdiend?

Zonnepanelen kopen kan veel geld besparen. Maar sommige huiseigenaren vragen zich af hoe snel ze deze investering terug hebben verdiend. De terugverdientijd van uw zonnepanelen wordt bepaald door het tarief van uw energieleverancier. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag gaan we voor het gemak dus even uit van een gemiddelde. Gemiddeld is het stroomtarief €0,45 per kWh. In dat geval is de terugverdientijd ongeveer 3 á 4 jaar. Uiteraard zorgen de huidige hoge tarieven voor een snellere terugverdientijd. Uw terugverdientijd kan langer of korter zijn dan het gemiddelde, afhankelijk van uw stroomtarief en de daling of stijging hiervan door de jaren heen.

2.    Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Veel huiseigenaren vragen zich af of hun dak wel geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Een logische vraag. Onder andere de richting en oppervlakte van uw dak zijn relevant. Eén zonnepaneel neemt gemiddeld ongeveer 1,5 vierkante meter in beslag. Voor een gemiddeld systeem van 8 tot 16 panelen is er dus in ieder geval 15 tot 30 vierkante meter ruimte nodig. Ook de richting van het dak is relevant. Een schuin dak op het zuiden behaalt met zonnepanelen een hoog rendement. Echter kunnen daken op het oosten of westen ook een goed resultaat opleveren. Daken op het noorden zijn minder geschikt, aangezien deze maar weinig zon krijgen.

Gaat u zonnepanelen kopen? Zorg dan voor de juiste afmetingen en neem de stroomopbrengst van de dakrichting in ogenschouw. Indien er sprake is van een plat dak, is het goed om te weten dat hier minder panelen op passen. Dit heeft te maken met de schaduw die de panelen creëren. Ga bij een plat dak uit van 2,3 vierkante meter per paneel.

3.    Kan ik BTW terugvragen?

De overheid moedigt huiseigenaren aan om op diverse fronten te verduurzamen. Er is dan ook sprake van diverse financiële regelingen die het verduurzamen van een woning aantrekkelijker maken. Ook bij de aanschaf van zonnepanelen is dit het geval. De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 namelijk volledig afgeschaft. Er geldt een nultarief voor alle zonnepanelen die worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen. De btw, die vorig jaar nog 21% bedroeg, hoeft dus niet meer te worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Dit scheelt alle betrokken partijen een hoop administratief werk.

4.    Moet de meterkast aangepast worden?

Zonnepanelen kopen is verstandig, echter dienen deze natuurlijk wel hun werk te kunnen doen. Het is zodoende noodzakelijk dat de aansluiting in uw meterkast zwaar genoeg is. U dient bovendien te beschikken over een meter die geschikt is voor het terug leveren van stroom. Het kan zijn dat hiervoor aanpassingen gedaan dienen te worden in de meterkast. De omvormer dient namelijk op een aparte groep te worden aangesloten. De ENPHASE omvormer is een betrouwbaar merk en zodoende ook een populaire keuze onder consumenten.

Sluit u meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aan? Dan kan een zwaardere hoofdaansluiting nodig zijn. Gaat het om minder dan 4500 Wp aan zonnepanelen? Dan kan de ENPHASE omvormer zonder problemen worden geïnstalleerd in de meterkast.

5.    Zijn mijn zonnepanelen ook verzekerd voor schade?

Zonnepanelen worden standaard meeverzekerd in uw opstalverzekering, aangezien de panelen worden bevestigd aan het dak van het huis. Echter is het wel belangrijk om een nieuwe installatie van zonnepanelen door te geven aan de verzekeringsmaatschappij. Op deze manier komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Wanneer zonnepanelen zijn meeverzekerd, bent u verzekert tegen schade door diefstal, brand, storm of andere extreme weersomstandigheden. Aangezien zonnepanelen een redelijk grote investering zijn, is het zeker een geruststellende gedachte om te weten dat de panelen goed verzekerd zijn.

6.    Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De exacte levensduur van zonnepanelen verschilt. Dit is afhankelijk van diverse factoren, waaronder uw woonplaats. Echter hebben zonnepanelen gemiddeld een levensduur van maar liefst 25 jaar. Bij goed onderhoud en gunstige omstandigheden kan dit zelfs nog langer worden. We kunnen dus absoluut spreken van een duurzame investering. Daar is geen twijfel over mogelijk. Sommige merken bieden ook daadwerkelijk een garantieperiode van 25 jaar. Dit maakt zonnepanelen kopen toch ineens een stuk minder eng.

7.    Wat zijn de beste zonnepanelen?

De beste zonnepanelen zijn voor iedereen anders. De ene consument is immers op zoek naar de meest betaalbare zonnepanelen, terwijl de ander juist meer waarde hecht aan een hoog rendement. Gelukkig is er voor ieders wensen wel een passend zonnepaneel te vinden.

Wij verkopen verschillende merken om zodoende gehoor te kunnen geven aan ieders individuele wensen. De onderstaande merken zijn vertegenwoordigd in ons assortiment.

Ieder merk onderscheidt zich met zijn eigen unieke kenmerken. Zo zijn de LONGI zonnepanelen het goedkoopst, maar hebben de duurdere Jinko zonnepanelen een langere garantietermijn. Ook de Canadian Solar zonnepanelen hebben maar liefst 25 jaar garantie en zijn wereldwijd enorm populair.

Uiteraard hebben wij ook gedacht aan de benodigde omvormer voor in de meterkast. Bij ons koopt u heel voordelig een ENPHASE omvormer die een hoog systeemefficiëntie bewerkstelligd.

Bekijk ons assortiment hier.