Wegwerphandschoenen, we komen ze sinds de coronapandemie steeds vaker tegen. Deze handschoenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Het beoogde gebruik is de belangrijkste factor bij het vinden van de beste handschoen. Dit vertelt namelijk meer over de behoefte aan bescherming. Een medisch specialist gebruikt immers een ander soort handschoen dan iemand die bijvoorbeeld werkzaam is in de voedselindustrie.
Op het gebied van wegwerphandschoenen is er veel keuze. Men kan kiezen uit diverse materialen, die ieder zo hun eigen voordelen met zich meebrengen. Latex, vinyl en nitril handschoenen zijn drie populaire voorbeelden. U kunt in veel gevallen kiezen tussen gepoederde of ongepoederde handschoenen.
Benieuwd welke handschoen het meest passend is? Lees dan het onderstaande artikel grondig door. Wij vertellen hier namelijk meer over de eigenschappen van de verschillende handschoenen, waaronder ook hun geschiktheid voor diverse doeleinden. Wij hopen onze klanten met dit artikel handvatten te kunnen bieden om de juiste handschoenen uit te kiezen.
Verschillende soorten wegwerphandschoenen
Wegwerphandschoenen zijn bedoeld voor éénmalig gebruik. Deze hygiëne handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Men kan kiezen tussen nitril, latex of vinyl handschoenen. Ieder materiaal beschikt over zijn eigen unieke eigenschappen, en is zodoende geschikt voor specifieke werkzaamheden. Aangezien latex, nitril en vinyl de meest gangbare materialen zijn, willen we deze handschoenen graag nader onder de loep gaan nemen.
Wat zijn latex handschoenen?
Latex is zonder twijfel één van de populairste materialen op het gebied van wegwerphandschoenen. De latex handschoen wordt gemaakt van natuurlijk rubber, en kan voor diverse toepassingen worden gebruikt. Onderstaand een opsomming van zowel de voor- als de nadelen van latex handschoenen.
Voordelen latex handschoenen
- Sterk en flexibel materiaal
- Goede pasvorm
- Geschikt voor verzorgende en medische werkzaamheden waarbij lichaamsvloeistoffen vrijkomen
- Geschikt voor het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden, zolang er geen agressieve chemische stoffen worden gebruikt
Nadelen latex handschoenen
- Niet geschikt voor mensen met een latexallergie
- Gaatjes of scheurtjes zijn niet goed zichtbaar
- Handschoen is zodoende niet geschikt voor mensen die werken met chemicaliën
Klanten binnen verschillende vakgebieden zijn duidelijk gebaat bij onze latex handschoenen, maar er is ook een groep die toch beter voor een ander materiaal kan kiezen. Laten we daarom ook de voor- en nadelen van de nitril handschoen eens gaan bekijken.
Wat zijn nitril handschoenen?
Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetisch rubber, en zijn volledig latexvrij. Het is dan ook de ultieme vervanger voor mensen met een latexallergie. Ook de nitril handschoenen kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Laten we de voor- en nadelen van deze handschoen eens onder een vergrootglas leggen, om erachter te komen of dit daadwerkelijk een passende handschoen is.
Voordelen nitril handschoenen
- Sterker dan latex
- Zeer elastisch en goede pasvorm
- Lange levensduur
- Poedervrij
- Goede grip
- Handschoenen scheuren wanneer er een gaatje in zit
- Geschikt voor verzorgende en medische werkzaamheden waarbij lichaamsvloeistoffen vrijkomen
- Geschikt voor het omgaan met geneesmiddelen
- Goede bescherming tegen diverse chemische stoffen
Nadelen nitril handschoenen
- Niet bestand tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof
- Vaak iets duurder dan latex handschoenen of vinyl handschoenen
Wat ons betreft wegen de voordelen van deze handschoen absoluut op tegen de nadelen. De nitril handschoen is een veelzijdig product dat zeer breed inzetbaar is. Absoluut het overwegen waard dus!
Wat zijn vinyl handschoenen?
Het laatste product dat we graag nader onder de loep nemen is de vinyl handschoen. Deze laatste variant is zeker niet de minste. De vinyl handschoenen worden gemaakt van soepel PVC en zijn volledig latexvrij. Ook dit is dus een goede optie voor mensen met een latexallergie. Deze handschoenen zijn vooral geschikt voor huishoudelijke klusjes. Onderstaand belichten we zowel de voor- als de nadelen van deze wegwerphandschoen.
Voordelen vinyl handschoenen
- Goede pasvorm
- Grote mate van comfort
- Rekbaar, flexibel en zacht
- Goedkoop
- Geschikt voor het bereiden van niet-vet voedsel
- Geschikt voor schoonmaakwerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen
Nadelen vinyl handschoenen
- Kwetsbaar en dus een kortere levensduur
- Niet geschikt voor het werken met chemicaliën
Voor huishoudelijk gebruik zijn de vinyl handschoenen wat ons betreft ideaal. Voor medische doeleinden is deze variant duidelijk minder geschikt.
Waar op letten bij het kopen van wegwerphandschoenen?
Onze klanten kunnen bij ons terecht voor diverse soorten handschoenen. Er zijn verschillende aspecten die van belang kunnen zijn bij het kopen van de juiste handschoenen. Om te beginnen is natuurlijk het gebruiksdoel doorslaggevend. Iemand die op zoek is naar een simpele handschoen voor schoonmaakwerkzaamheden binnenshuis, zouden wij immers iets anders aanraden dan een klant die de handschoenen voor medische werkzaamheden wenst te gebruiken.
Daarnaast zullen onze klanten al snel zien dat er zowel gepoederde als poedervrije handschoenen verkrijgbaar zijn. Zowel de latex als de vinyl handschoenen beschikken over deze twee keuzemogelijkheden. De nitril handschoenen zijn alle poedervrij.
Gepoederde handschoenen beschikken over een laagje maïzena. Dit maakt het aantrekken van de handschoen een stuk eenvoudiger. Het zorgt bovendien voor een goede opname van vocht en zweet. Kortom, gepoederde handschoenen vergroten het gebruiksgemak. Toch vindt niet iedereen het prettig om gepoederde handschoenen te gebruiken. Het laat immers wel een laagje op de handen achter. Dit is dus grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Welke maat handschoen heb ik nodig?
Wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het kiezen van de juiste maat is belangrijk. Een handschoen die veel te groot of juist te klein is werkt immers niet fijn. Wij raden al onze klanten dan ook aan om hun maat op te meten, alvorens over te gaan tot een aankoop.
Men bepaalt de handschoen maat door het breedste deel van de handpalm op te meten. Dit is het gedeelte net onder de knokkels. Meet de omtrek (zonder duim) met een meetlint in centimeters. Alhoewel de maten van verschillende merken iets kunnen afwijken, schetsen we onderstaand een globaal beeld van de maten.
Maat XS: 12-15 centimeter
Maat S: 15-18 centimeter
Maat M: 18-20 centimeter
Maat L: 20-22 centimeter
Maat XL: > 22 centimeter
Uiteraard zijn dit slechts grove richtlijnen, echter hopen wij dat het toch een hulp kan zijn bij het vinden van de juiste maat. Net tussen twee maten in? Kies dan de grotere maat. Met een handschoen die niet past kunt u immers weinig beginnen.